Не е тайна, че основната част от климатиците днес се сглобяват в Азиатските страни, затова престижните марки не крият произхода на предлаганата техника. Ако някой упорито Ви убеждава,че всички климатици са произведени в Япония, имате добра причина за съмнение.

Към днешна дата от Страната на изгряващото слънце до нас достигат главно индустриални и полу-индустриални модели, както и някой нови и скъпи модели, а доскоро в Япония се произвеждаха и компресорите. Трябва ли това да ни притеснява? За да се отговори на този въпрос, трябва да бъдат ясни причините поради които водещите японски фирми преместиха производството си в Тайланд, Малайзия, Китай и други азиатски страни. На първо място това е евтината земя за строеж, ниски данъци и преференции, слаби синдикати, както и близостта до източници на суровини и основни пазари. Противно на общоприетите стереотипи, цената на труда не играе почти никаква роля, защото самото производство е почти напълно автоматизирано. Така във фабриките на водеща фирма за производството на половин милион климатика годишно, са необходими около 80 човека. Контрола и качеството са грижа на японски инженери и специалисти, а пакетирането и товаренето се извършва от местното население. Подобна картина се наблюдава и при останалите водещи фирми.

В резултат качеството на японската техника произведена във фирмените заводи вътре и извън страната е абсолютно идентично. Причината за появата на японски фабрики в Европа е, че така се избягват високите мита и такси за защита на вътрешните пазари на тези страни, което прави производството на място по-рентабилно.

Автор:Ивелин Златев