Определяне на броя на климатиците
Някои погрешно вярват,че като изберете един мощен климатик за целия апартамент,той ще го охлади/отопли напълно всичко.Климатикът охлажда въздуха в помещението,в което е инсталиран.Ето защо,ако не е планирано да инсталирате вътрешно тяло във всяка стая,трябва да решите къде е най-необходимо.Понякога с цел икономия или по други причини една система се поставя на две съседни стаи,ако те комуникират през широка арка или вход,но температурата в този случай няма да е същата.На мястото, където е инсталиран модулът, ще бъде по-студено.За равномерно охлаждане на апартамента устройството трябва да бъде във всяка стая.

Изчисляване на мощността на климатиците
Мощността на климатика/в режим охлаждане/е посочена в kW и се изчислява по следната схема:
1 кВт се взема на 10 м2 с височина на тавана не повече от 3 метра.Това означава, че стая от 20 м2 се нуждае от 2 кВт.Тази цифра е основна и обикновено се увеличава с 10-30% в зависимост от условията и характеристиките на помещението.
Взимаме предвид броя на хората в стаята, 0,1 kW на човек
Домакински уреди: компютър – 0,3 kW: хладилник 0,2 – 0,4 kW.
Ако прозорците са с лице към слънчевата страна – 0,3 кВт на 1 м2 остъкляване.
Малко захранване се приема в случай на отворен прозорец или врата за вентилация,около 0,2-0,4 кВт.
Ако капацитетът на климатика е изчислен без запас,при горещо време,няма да може да понижи температурата до нивото,зададено на дистанционното управление.Например,при стайна температура през лятото от 30°C,дистанционното управление ще настрои температурата на 22°C,климатикът ще го поддържа на 25°C.
Мощността на климатика в режим отопление е посочена в kW и при изчисления,общо казано,трябва да е завишена с поне 30-40% спрямо мощността при охлаждане.Огромно предимство за енергийната ефективност и работа на климатика е топлоизолацията на сградата/помещението.

Кой климатик да изберете – инверторен или конвенционален
Предимство на инверторните сплит системи:
Нивото на шум по-ниско от конвенционалния климатик
Понижавайте вибрациите от външното тяло към стената
Енергоспестяващ
Прецизно поддържане на желаната температура в помещението.
Отоплява се през зимата при температура от -15 ° C.
Предимството на инверторния климатик,което е най-често при избора му, е ниското му ниво на шум.Те се инсталират по-често в спални,детски стаи и в тези стаи,където е необходимо най-комфортно охлаждане.В кухнята или в коридора можете да изберете конвенционална сплит система,ако се нуждаете от бюджетна опция за климатизация.

Мулти-сплит система или сплит-система
Мулти-сплит система е климатик, който има едно външно тяло и няколко вътрешни тела,свързани към него.
Обикновено се инсталират на съоръжения,където има ограничения и технически изисквания за монтаж и броя на външните тела.В някои нови сгради фасадите имат паравани за външни тела или други специални места.В този случай клиентът няма избор и понякога се ограничава до избора на мулти-сплит система.Когато няма ограничения,е по-добре да инсталирате отделни сплит системи,т.е. всяко вътрешно тяло ще има свое собствена външно тяло.

Марки и производители на климатици
Функциите на климатиците на различни производители са приблизително еднакви и потребителят,когато избира,се ръководи предимно от цената.
Климатиците от икономична категория са китайски марки или различни марки на OEM,сглобени в Китай.В средния ценови сегмент корейските производители и премиум серии от китайски марки и OEM марки.
Скъпите премиум модели включват добре известни японски марки,сглобени в Тайланд,Малайзия,Китай и Европа.
Икономичните климатици са Shivaki,Ballu,Electrolux,AUX,Galanz и др.
Среден клас – Haier,Gree,LG,Midea,Chigo и др.
Сред премиум марките най-популярни са Mitsubishi Heavy,Fujitsu-General,Daikin, Panasonic,Toshiba,Hitachi,Mitsubishi Electric.
Дизайнът,размерът и цветът на отделните марки и модели също са от голямо значение,както и личните предпочитания от страна на клиента към определена марка.