През 1842 г.  Лорд Келвин изобретил принципа на климатичната инсталация. За да постигне здравословна и комфортна среда, той създал затворена херметична хладилна система, основана на поглъщането на топлината чрез охлаждане на газ.

Идеята се базира на 3 принципа:.

  • Топлината се предава от по-високата към по-ниската температура,както когато охлаждаме кафето,като вкараме в чашата метална лъжичка и тя абсорбира топлината.
  • Преминаването от течно в газообразно състояние на фреона поглъща топлина,например,ако навлажним ръката си със спирт,усещаме хладина,защото той се изпарява и отнема топлината от ръката ни.
  • Налягане и температура са пряко свързани.Нуждаем се от по-малко енергия да затоплим тенджера с капак,отколкото без капак. Климатиците,както подсказва името,служат за климатизиране на въздух.

Това е цялостен процес на въздушна обработка в затворена среда и се състои в регулиране на температурата (топло или студено) и относителната влажност, обновяване, филтриране и пречистване. Основите на съвременните климатици полага Уилис Кериър, през далечната 1902. Оттогава досега много неща са се променили, като единствено е останал стремежа за по-голям комфорт, който в днешно време се осигурява от модерните инверторни климатици.

Автор:Ивелин Златев