Плюсове на мулти-сплит климатичните системи

 • Цялостно решение на проблема с едновременното охлаждане на няколко съседни помещения е инсталирането на мулти-сплит система.Такова климатично оборудване използва едно мощно външно тяло и няколко вътрешни тела,свързани към него.Броят на такива блокове зависи от възможностите на системата и може да бъде 2-10 броя.Очевидното предимство на такова решение е наличието само на един външен модул,макар и малко по-голям.
 • Когато няма място за външни тела-Мулти сплит системата може да бъде единственото решение в случаите,когато е необходима инсталация на климатици,но няма място за поставяне на няколко външни тела.Това важи особено за сгради с важна историческа стойност или фасадата на които гледа към различни културни обекти и туристически маршрути.
 • Когато имате нужда от най-ниското ниво на шум-Също така,мулти-сплит система ще помогне да се осигури климатизация на помещенията в случаите,когато се изисква минимално ниво на шум (едно работещо външно тяло ще работи много по-тихо от няколко,които са включени едновременно,макар и с по-ниска мощност).Също така характеристиките на сградата не винаги позволяват поставянето на няколко външни модула – например поради големи балкони,в присъствието на различни декоративни елементи на фасадата,които пречат на монтажа на климатик.
 • Мулти системата позволява свързване на различни видове вътрешни тела,включително таванни,подови,канални и стенни модули.
 • Очевидно предимство на такива инсталации е по-простото обслужване,тъй като техникът ще трябва да работи само с един външен модул,което може да бъде особено важно,ако е разположен на значителна височина.
 • Отличен вариант за големи сгради или хотели са инверторните VRV/VRF многокомпонентни климатици – те имат всички предимства на подобни едномодулни сплит системи и позволяват непрекъсната работа в най-икономичния режим на консумация на енергия.
 • Недостатъци на мулти сплит системите

 • Говорейки за предимствата на такива Мултисплит-системи,ще бъде справедливо да споменем съществуващите недостатъци.И така,един от най-важните фактори е по-високата цена както на самата система,така и на нейната инсталация.
 • Цената на инсталацията се влияе от сложността на полагането на медни тръби и дължината на комуникациите.За най-отдалечените райони се изисква достатъчно дълъг маршрут.В допълнение, инсталирането може да изисква повече различни фитинги и аксесоари.
 • В случай на повреда на външното тяло,вие ще останете напълно без прохлада/отопление във всички климатизирани стаи.Някои модели позволяват по-нататъшна работа в случай на повреда на един от вътрешните модули,но най-вероятно ще трябва да спрете работата на цялата мулти-сплит система,докато проблемът не бъде отстранен.
 • Също така вътрешните тела на една система не могат да работят в различни режими – така че не можете да охлаждате една стая и в същото време да използвате отопление в друга.